שיטה חדשה משלבת אימון בתנועה ואימון מחשבתי לשיפור היכולות ואיכות החיים בגיל השלישי
מאת: ד״ר יפעה ארבל, מרפאה בעיסוק
במסגרת העבודה שלנו עם אנשים מבוגרים, אנו נתקלים באתגרים לא פשוטים הקשורים בתהליכי ההזדקנות. הירידה הקוגניטיבית והמוטורית שמתרחשת עם הגיל משפיעה ישירות על היכולת של אנשים לשמור על עצמאותם ועל איכות חייהם. תפקודים קוגניטיביים ומוטוריים קשורים זה לזה בצורה הדוקה, ולעיתים קרובות הפגיעה באחד משפיעה על השני – לדוגמה, ירידה בזיכרון או ביכולת הקשב עלולה לפגוע באיכות ההליכה, ולהגביר את הסיכון לנפילות. בנוסף, קשיים מוטוריים עלולים לפגוע ביכולת לבצע פעילויות יומיומיות כמו הליכה או טיפוס במדרגות, ולהוביל להימנעות מפעילות ולהפחתת גירויים קוגניטיביים, מה שעלול להאיץ את הירידה הקוגניטיבית.
הקשר ההדוק בין קוגניציה לתנועה מדגיש את החשיבות הרבה לשימור אורח חיים פעיל אשר משלב פעילות גופנית יחד עם גירויים קוגניטיביים ומצביע על היתרונות של אימונים שמטרתם לשפר את התפקוד המוטורי ואת הקוגניטיבי בו זמנית.
חשיבות האימון הקוגניטיבי והמוטורי
אימון קוגניטיבי נועד לשפר יכולות כמו זיכרון, מהירות עיבוד מידע, וקשב, ובכך לשמור על תפקוד יומיומי מיטבי לאורך זמן. אימונים מסוג זה יכולים לעכב ירידה קוגניטיבית ולהפחית את הסיכון להתפתחות בעיות כמו דמנציה.
אימון מוטורי – כמו אימוני כושר ושיווי משקל – מסייע בשמירה על כוח שרירים, יציבות וגמישות, ומפחית את הסיכון לנפילות. האימון המוטורי חשוב לשימור היכולת לנוע בביטחון ולבצע משימות יומיומיות בצורה עצמאית.
שילוב המודלים ליצירת אימון הוליסטי: אימון קוגניטיבי-מוטורי
שילוב בין אימון קוגניטיבי לאימון מוטורי מאפשר ליצור גירוי משולב שמפעיל גם את המוח וגם את הגוף בצורה סינרגטית. כאשר המוח מאותגר לא רק באמצעות מחשבה אלא גם באמצעות תנועה, אנחנו מחזקים את הקשרים הנוירונליים, מגבירים את הפלסטיות המוחית, ויוצרים חוויה מהנה וחווייתית יותר למטופלים.לדוגמה, ביצוע תרגילי שיווי משקל תוך כדי ניווט מרחבי, או תיאום בין תנועות שונות תוך כדי פתרון בעיות קוגניטיביות, הם משימות המשלבות תנועה ומחשבה ומציעות את היתרונות של שני העולמות יחדיו. אימון כזה יכול להציע למטופלים הזדמנות לא רק לשפר את התפקוד הקוגניטיבי והמוטורי הנוכחי, אלא גם ליצור רזרבות קוגניטיביות – משאבים נוספים שיכולים לסייע להתמודד טוב יותר עם הזדקנות בעתיד ולהפחית את הסיכון לבעיות תפקודיות שמקורן במערכת הקוגניטיבית.
TIM – מודל ישראלי לאימון קוגניטיבי בתנועה
כדי לענות על הצורך הזה, פיתחה שירי אמבון מגל את מודל ה-TIM (Thinking into motion) – "חשיבה בתנועה". המודל משלב אתגר קוגניטיבי עם תנועה. מטרת המודל היא לספק למטופלים חוויה מאתגרת, מהנה ומשמעותית שמשפרת את התפקודים הקוגניטיביים תוך כדי עבודה עם הגוף. אימון כזה לא רק תורם לשיפור התפקוד הקוגניטיבי, אלא גם מגביר את המוטיבציה של המטופלים להשתתף בתהליך השיקומי, ומפחית את התחושה המונוטונית שבתרגולים חזרתיים.
במחקר קליני שנערך באוניברסיטת חיפה (Embon-Magal et al, 2022) נמצא כי אימון בשיטת TIM הצליח לשפר את התפקודים הקוגניטיביים של משתתפים עם ירידה קוגניטיבית, בדומה לאימון קוגניטיבי באמצעות תוכנת CogniFit. תוכנה זו משלבת משימות שמיעה, ראייה, ומשימות רב-חושיות שנועדו לאמן תפקודים ניהוליים, קשב ותהליכים קוגניטיביים נוספים. ההתערבויות נמשכו 8 שבועות וכללו שלושה אימונים בשבוע. בנוסף, המשתתפים באימון TIM הראו שיפור ייחודי בתחום הסריקה החזותית – מרכיב חשוב המסייע בזיהוי והתמצאות במרחב, החיוני לביצוע משימות יומיומיות כמו מציאת חפצים והתמצאות בסביבה.
כיצד מודל TIM תורם למטפלים מקצועיים?
פיזיותרפיסטים, ספורט תרפיסטים ומאמני כושר: שילוב של אתגרים קוגניטיביים בתרגילים מוטוריים יכול לעזור להפוך את האימון למאתגר ומהנה יותר, מה שמגביר את הסיכוי שהמטופלים יתמידו בו לאורך זמן. עבודה על מיומנויות קוגניטיביות כמו קשב וריכוז תוך כדי תנועה יכולה גם לסייע בשמירה על תפקודים מוטוריים, ובעיקר למנוע ירידות תפקודיות שנגרמות עקב בעיות קוגניטיביות (כמו הפרעות קשב בזמן הליכה).
מרפאות בעיסוק ומדריכות תעסוקה: אימון קוגניטיבי באמצעות תנועה יכול להוות כלי נהדר להעשרה של תרגולים יומיומיים, להפוך את האימון למעניין ומהנה יותר, ולתרום לשיפור במגוון תפקודים קוגניטיביים. שילוב הגוף בתהליך האימון מספק דרך חווייתית ללמידה ולשיפור תפקודים כמו זיכרון, קשב והבנה מרחבית.
לסיכום, אימון משולב, הכולל תנועה ואתגר קוגניטיבי, הוא כלי חיוני לשיפור התפקודים הקוגניטיביים והמוטוריים ושמירה על איכות חיים גבוהה בגיל השלישי. מודל TIM שפותח בישראל על ידי שירי אמבון מגל, מהווה דוגמה ייחודית לאימון כזה ומספק כלים מעשיים לשיפור התפקוד הקוגניטיבי והמוטורי, ולהתאמה אישית של תרגילי האימון לצרכים הייחודיים של כל מטופל.
סדנה להטמעת מודל TIM בעבודה של אנשי ונשות טיפול
אנו ב"קשישא" מתרגשים לחבור לשירי אמבון מגל, המפתחת של שיטת TIM כדי להנגיש את השיטה לכם, אנשי המקצוע המטפלים בגיל השלישי. הסדנה תכלול שלושה מפגשים – שניים בזום ומפגש פרונטלי אחד – ותספק לכם כלים מעשיים ליישום המודל בעבודתכם, כך שתוכלו להתאים את האימונים לצרכים הייחודיים של המטופלים שלכם ולשפר את איכות חייהם.
Embon-Magal, S., Krasovsky, T., Doron, I., Asraf, K., Haimov, I., Gil, E., & Agmon, M. (2022). The effect of co-dependent (thinking in motion [TIM]) versus single-modality (CogniFit) interventions on cognition and gait among community-dwelling older adults with cognitive impairment: a randomized controlled study. BMC geriatrics, 22(1), 720.