מאת: ד״ר יפעה ארבל, מרפאה בעיסוק
עבור רבים מאיתנו, הגישה למאמרים מקצועיים אינה פשוטה. גם כאשר יש לנו גישה לספרות מחקרית, עולה השאלה: איך משתמשים בה בצורה מושכלת? האם כל מאמר שווה ערך כראייה חזקה לאימוץ בטיפול, או שעלינו להפעיל כלים ביקורתיים כדי להעריך את איכותו?
מתי בפעם האחרונה חזרתם לספרות המקצועית כדי לבסס ולשפר את הטיפול שלכם?
במקצועות הבריאות, עקרון הטיפול מבוסס הראיות הוא אחד היסודות החשובים ביותר שעליהם נשענת כל הכשרה מקצועית. כבר במהלך הלימודים לתואר ראשון ושני, נחשפנו לחשיבות של שימוש בידע מחקרי כדי לעגן את ההחלטות הטיפוליות שלנו. עם זאת, בחיי היומיום, כאשר עומס העבודה והמחויבויות המקצועיות מציבים אתגרים רבים, היכולת ליישם את העקרון הזה נוטה להישכח או להיעלם ברקע.
עבור רבים מאיתנו, הגישה למאמרים מקצועיים אינה פשוטה. גם כאשר יש לנו גישה לספרות מחקרית, עולה השאלה: איך משתמשים בה בצורה מושכלת? האם כל מאמר שווה ערך כראייה חזקה לאימוץ בטיפול, או שעלינו להפעיל כלים ביקורתיים כדי להעריך את איכותו?
אתגרים ביישום טיפול מבוסס ראיות
אין ספק שטיפול מבוסס ראיות הוא עקרון מרכזי, אך בפועל, הפער בין העקרונות התיאורטיים לבין היישום המעשי הוא משמעותי ורב. מטפלים רבים מרגישים שהם אינם מצליחים לעמוד בקצב הפרסום המדעי או שאינם זוכרים כיצד לנתח ולפרש את הממצאים באופן שיאפשר להם להטמיע אותם בטיפול.
בנוסף, קיימות שאלות רבות לגבי האופן שבו יש לקרוא ולפרש את הספרות המקצועית:
- האם מספיק לקרוא את התקציר? התקציר יכול לספק תמונה כללית, אך האם הוא נותן מענה מלא לשאלות הקריטיות?
- האם כל מאמר יכול לשמש כראייה לטיפול? לא כל המאמרים המחקריים הם בעל ערך שווה. עלינו להעריך את המאמרים לפי קריטריונים מסוימים כמו מתודולוגיה, דירוג כתבי העת שבהם פורסמו, ואיכות המדגם.
נקודות לקריאה ביקורתית
כדי להבטיח שאתם מקבלים החלטות טיפוליות מושכלות, הנה כמה נקודות שיש לזכור בעת קריאת מאמרים מקצועיים:
- מתודולוגיה: בדקו באיזה אופן נערך המחקר, האם הייתה בקרת משתנים מתערבים, ומהי רמת האמינות של הממצאים.
- מדגם: לא כל מחקר מתאים לכל מטופל או לכל מצב טיפולי. חשוב לוודא שהממצאים רלוונטיים לאוכלוסיית היעד שלכם. בנוסף, גודל המדגם ואופן גיוסו יכולים להשפיע על תקפות הממצאים והיכולת להכליל אותם על אוכלוסיות אחרות.
- כלי איסוף הנתונים: אילו כלים שימשו לאיסוף הנתונים? עד כמה הם מהימנים ותקפים?
- משך ההתערבות והמעקב: אם הייתה התערבות, כמה זמן היא נמשכה? האם היה מעקב אחר המטופלים לאחר סיום ההתערבות? משך ההתערבות והמעקב יכולים להשפיע על המסקנות.
- מסקנות: האם המסקנות נתמכות על ידי הנתונים? לעיתים קרובות, מאמרים מציגים מסקנות מעבר למה שניתן להסיק בביטחון מהנתונים.
סדנה לקריאה ביקורתית של מאמרים וביסוס טיפול בראיות מחקריות איכותיות
אנחנו בקשישא מבינים את הקושי שמתעורר בקרב אנשי מקצוע בנוגע לשמירה על עדכניות הידע ושל השימוש הנכון במאמרים מחקריים כדי לבסס את הטיפול, לכן פיתחנו עבורכם סדנה שמטרתה לסייע לכם לרענן את הידע שלכם וללמד אתכם קריאה ביקורתית של מאמרים מקצועיים על מנת להפיק מהם מסקנות מושכלות לגבי הטיפול שאתם מעניקים.
בסדנה נענה על השאלות שהעלנו מעלה והרבה יותר, ונלמד כיצד להשתמש במאמרים מחקריים כדי לחזק את הטיפול המקצועי שלכם. בנוסף, משתתפי הסדנה יקבלו גישה למאמרים מקצועיים עדכניים, שיסייעו לכם לשמור על ידע עדכני ואיכות הטיפול ולהישאר מעודכנים בתחום.
להרשמה לסדנה או השארת פרטים לעדכונים בהמשך: